KUNNALLISVAALIT 2004

takaisin Takaisin alkuun

VILLE KOMSI

ehdokas

10 odotettavissa olevaa kysymystä

  1. Vihaatko kaikkia autoilijoita?
  2. Etkö edes sääli?
  3. Oletko mömmömyönteinen?
  4. Mitä mieltä olet HKL-bussiliikenteen sulauttamisesta Suomen Turistiautoon?
  5. Kaipaatko kokoomuksen kylkeen?
  6. Kuka sinullekin maksaa?
  7. Toivotko näyttäviä ympäristökatastrofeja, jotta puolue saisi potkua?
  8. Mitä pirua sinä politiikassa teet?
  9. Eikö demareissa voisi vaikuttaa paremmin?
  10. Hyysäätkö rättipäitä?



1. Vihaatko kaikkia autoilijoita?

Tyhmä kysymys, vaikka itse kysynkin. Hyödytöntä ja työlästä vihata niin monia.

Kolkyt ja risat vuotta sitten eräs ystäväni, mainio mies, toi miekkariin plakaatin, jossa luki "Autoilija = tyhmä sika". Väitteellä oli valitettavan paljon katetta niihin aikoihin, ja alkaa taas olla. Tiedättehän kaaharit ja jokapaikkaan-pysäköijät. Me muut silti tuolloin vesitimme napakan viestin lisäämällä plakuun sanan "usein".

Jotain on maailmassa muuttunut. Helsingin keskusta näyttää suorastaan sivistyneeltä verrattuna 60-70-lukujen taitteeseen. Mutta kehäteiden korkeudella asfaltti ja betoni yhä senkun leviävät. Ja aletaan pitää itsestään selvänä, että valkoisen miehen ja kunnon perheenisän pitää päästä yksilöllisesti sukkuloimaan päivittäin koko Uudenmaan ja Etelä-Hämeen alueella, ainakin.

Pari vuotta sitten kuulin Autoliiton toimitusjohtajan sanovan telkussa, että moottoriteiden solmuihin sijoitettujen pelkästään autolla saavutettavien hypermyymälöiden rakentaminen taisi olla virhe. Vähän myöhään ymmärretty mutta erinomainen oivallus. Edelleen niitä kuitenkin suunnitellaan.

Myönnän, että nykyään monen on likimain pakko käyttää autoa päivittäin jopa pääkaupunkiseudulla. Juttu vain on niin, että ilman rankkaa ja raskasta suunnanmuutosta huominen on vielä helvetillisempi.

Jos joku perustaa yhdistyksen "vastahakoisille autoilijoille" (captive car drivers) jotka olisivat halukkaat luopumaan päivittäisestä sompailusta, kunhan vain joukkoliikenne jonkin verran paranisi, tukisin sitä täydestä sydämestä.

En siis halua leimata kaikkia autoilijoita tyhmiksi sioiksi, enkä kieltäydy keskustelusta, en aina kyydistäkään. Vaan en myöskään suostu hyssyttelemään väittelyä enkä nuoleskelemaan niitä, jotka eivät ymmärrä, millä tavoin autoilun suosiminen kaupunkia ja isänmaamme äidinkasvoja nakertaa.


2. Etkö edes sääli?

No voinhan mä sääliä... Kun joutuvat raaputtamaan lunta tuulilasista ja sulattamaan lukkoja ja yrittämään kylmäkäynnistystä.

Eivät voi koskaan rentoutua työmatkallaan eivätkä kesällä tunne vilvoittavaa tuulta ja tuoksuja niin kuin pyöräilijä.

Rahanmenosta en kuitenkaan sääli. Yksityistapauksissa ehkä mutta yleisesti en.

Toivon, että ihmistyön verotusta vähennettäisiin ja että niukkojen luonnonvarojen kulutusta ja ympäristöhaittojen aiheuttamista vastaavasti verotettaisiin enemmän. Verotuksella on vahva taipumus vaikuttaa siihen asiaan johon se kohdistuu. Työn teettämistä tai työllä elämistä ei kannattaisi nykyään kovin paljon vaikeuttaa. Ympäristömme kuormittamista sitä vastoin olisi syytä hillitä.

Moottoriliikenne - olkoon miten hauskaa tai melkein-välttämätöntä tahansa - on ympäristöhaitta monin eri tavoin. Vaikka yksityisautoilija ei voisikaan hetikohta ryhtyä joukkoliikenteen käyttäjäksi eikä maantiekuljetuksia tuotapikaa voitaisi siirtää rauta- ja vesiteille, polttonesteiden hintataso vaikuttaa vääjäämättä ajan kuluessa tuotantolaitosten ja asutuksen sijoittumiseen, liikenteen määrään ja muotoon, erilaisten väylien rakentamiseen, sitä kautta jälleen tuotanto- ja yhdyskuntarakenteeseen ... jne. Samaa voidaan Helsingissä sanoa mm. pysäköintimaksuista, mahdollisista ruuhkamaksuista sekä autopaikan hinnan määräytymisestä taloyhtiöissä.

Niitä ihmisiä, joille auton käyttö on kertakaikkiaan välttämätöntä ja joille ruuhkamaksu tai bensan hinnan korotus merkitsee vaikkapa hyödyllisen elinkeinon ratkaisevaa vaikeutumista, pitäisi ehkä jollakin tavoin erityisesti tukea - sen lisäksi, että työverotuksen aleneminen saattaa auttaa heitä ja että mikä tahansa merkittävä muutos yleensä kannattaa toteuttaa asteittain. Siihen on kuitenkin pyrittävä, että mikään tuki ei suoranaisesti kohdistu ajettuihin kilometreihin eikä sillä tavoin rohkaise turhaa ajelua.


3. Oletko mömmömyönteinen?

Riippuu siitä miten tulkitset sen mitä sanon. Ks. Hesarin vaalikone, kysymys no. 17. Ks. myös Vihreän liiton päihdepoliittinen ohjelma jota pidän erittäin hyvänä paperina. Pidän kovia huumeita erittäin vakavana ongelmana, mutta yhtä vakavina ongelmina pidän hysteriaa ja ajattelun kaihtamista. Tulipaloa ei nimittäin pidä sammuttaa öljyllä, vaikka olisi kuinka vedestä pula.


4. Mitä mieltä olet HKL-bussiliikenteen yhdistämisestä Suomen turistiautoon?

Olen kuullut ja suunnilleen ymmärtänyt seuraavanlaisen selityksen:

(a) Kaupungin omistamien yksiköiden yhdistäminen oli järkevää ja taloudellisesti jotakuinkin välttämätöntä. Jos STA olisi sulautettu kunnan koneistoon, osaksi liikennelaitosta, tämä olisi joistakin muodollisista syistä vienyt enemmän aikaa ja ollut kai myös verotuksen kannalta jotenkin hankalaa. Tässä olisi tärväytynyt suunnilleen vuoden ajalta se pysyvä hyöty, jota yhdistämisellä tavoitellaan. Siihen taas ei katsottu olevan varaa, kun syöksykierre on ovella.

(b) Kunnallisen liikelaitoksen (tai sen tuottavimpien osien!) myyminen ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin yhtiönkään myyminen -- PAITSI että se NÄYTTÄÄ pahemmalta. Toisaalta myyminen olisi joka tapauksessa niin hehkuvan järjetöntä, että sen voisi toteuttaa vain sellainen valtuuston oikeistoenemmistö, joka ei muutenkaan piittaisi, miltä meininki näyttää.

Muut selitykset (eläkekassat jne.) ovat vain sumentaneet kuvaa, eikä niitä olisi pitänyt tarjoilla. Demareilta ja vasureilta olisi pitänyt kysyä isoon ääneen avoimesti: pidättekö liikelaitos-valintaa niin tärkeänä, että siitä kannattaa maksaa se 2 miljoonaa euroa tai mitä se nyt olikaan? Sitten olisi kukin voinut äänestää makunsa mukaan, ja olisi tiedetty, mistä.

--

Vasuripoikani sanoo, että asiassa on esitetty erilaisia laskelmia, ja lisäksi, että yhtiömuotoinen bussipalvelun tuottaja on kovin haavoittuvainen ollessaan riippuvainen toiminnan tilinpidollisesta tuottavuudesta, mitä taas peruspalveluja tuottavan julkisen laitoksen ei tarvitse olla. Ja että liikelaitos on vastuussa lautakunnalle ja valtuustolle, kun taas kaupungin omistamaan yhtiöön kaupunginhallitus nimittää hallituksen, joka sen jälkeen ei ole enää vastuussa juuri kenellekään, ei ainakaan siten kuin pitäisi.

Hmm? Totta tai ei, uskon vähintäänkin sen, että moni pelkää noin olevan.

Vaalilupaus: jos olen siinä asemassa, että minun kuuluu, paneudun kyllä tuon kaiken selvittämiseen.


5. Kaipaatko Kokoomuksen kylkeen?

Vain kauhealla pakkasella, jos en mitään lämpimämpää löydä.

On sielläkin silti muutamia henkilöitä, joita kunnioitan.


6. Kuka sinullekin maksaa?

Ei kukaan. Paitsi sen masennustaipumukseen perustuvan työkyvyttömyyseläkkeen jolla elän. Eduskuntavaalien alla kulutin noin 4'000 euroa pönäkkää totisuutta irvaileviin lehti-ilmoituksiin ja muuhun sellaiseen. Valtaosa rahoista tuli ystäviltäni, jotka oma-aloitteisesti tarjosivat tukeaan.

Tällä kertaa aion pysyä kaikenkaikkiaan sadan, enintään kahdensadan euron kuluissa ja maksaa nekin itse.


7. Toivotko näyttäviä ympäristökatastrofeja, jotta puolueen kannatus kasvaisi?

En.


8. Mitä pirua sinä siellä politiikassa teet?

Etsin piruja ja puhun ne kumoon.


9. Eikö demareissa voisi vaikuttaa paremmin?

Ei, ei todellakaan -- ellei ole valmis panttaamaan sieluaan.


10. Hyysäätkö rättipäitä?

Kyllä vain. Sitä en missään tapauksessa tarkoita, että pakolaisiksi ilmoittautuvia tai muita maahanmuuttajia pitäisi säilyttää kuukausi- tai vuositolkulla vastaanottokeskuksissa pakollisessa toimettomuudessa. Mutta sen ohella, että kohtuullinen sekoittuminen (niin kulttuurisesti kuin biologisestikin) on meille itsellemme hyväksi, kaukaisempien kultturien avoin, rehellinen ja rohkea kohtaaminen on parasta, mitä voimme tehdä tämän kotiplaneettamme turvaamiseksi. Ks. Hesarin vaalikone, kysymys no. 12.